اتحادیه اروپا: [رژیم]ایران فورا درباره لغو مجوز بازرسان آژانس بازنگری کند

العربیه
پیتر استانو، سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهاراتی تهران را به «بازنگری فوری»‌ در تصمیم اخیر خود در خصوص لغو مجوز فعالیت شماری از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران فراخواند.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک‌شنبه 26 شهریور، اتحادیه اروپا در بیانیه‌ای از تصمیم روز شنبه ایران مبنی‌ بر لغو مجوز فعالیت شماری از بازرسان آژانس در ایران «به‌شدت» ابراز نگرانی کرد.

آژانس روز شنبه اعلام کرد که تهران اعتبار شماری از «بازرسان مجرب» خود را پس گرفته است و آن را اقدامی «بی‌سابقه‌» و در تضاد با همکاری‌هایی خواند که باید میان جمهوری اسلامی و آژانس بین‌المللی برقرار باشد.

خبرگزاری «فارس»، روز گذشته تعداد بازرسان لغو انتصاب شده در ایران را «هشت نفر» و با تابعیت «فرانسوی و آلمانی» اعلام کرد.

در همین راستا رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در بیانیه‌ای اعلام کرد: «آژانس این اقدام یک‌جانبه نامناسب و بی‌سابقه که بر برنامه‌ریزی، نظارت‌ها و بازرسی‌های عادی این نهاد بین‌المللی در ایران تاثیر می‌گذارد و در تعارض آشکار با الزامات همکاری بین آژانس و ایران است را محکوم می‌کند».

گروسی دوشنبه گذشته در سخنرانی خود طی نشست شورای حکام آژانس تاکید کرده بود که آژانس «امیدوار است و انتظار دارد» همکاری‌های بیشتری از سوی ایران در ارتباط با برنامه هسته‌ای این کشور صورت گیرد.

کشورهای بریتانیا، آلمان و فرانسه موسوم به تروئیکای اروپایی به همراه آمریکا، پنج‌شنبه 23 شهریور در نامه‌ای به آژانس هشدار داده بودند که ایران باید هر چه سریعتر اطلاعاتی موثق درباره مکان پیداشدن اورانیوم غنی‌شده در تورقوزآباد و ورامین ارائه دهد.

این کشورها، به آژانس اطلاع دادند که اگر ایران درباره پیداشدن مواد هسته‌ای توضیح کافی ندهد باید «اقدامات بیشتری» علیه این کشور انجام شود.

از سویی در پاسخ به این بیانیه مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، وزارت خارجه ایران، شنبه 25 شهریور ایالات متحده آمریکا و تروئیکای اروپایی شامل آلمان، بریتانیا و فرانسه را به سیاسی کردن و جهت‌دهی به اقدامات شورای حکام آژانس در راستای منافع خود متهم کرد.

اختلاف ایران با آژانس افزون بر پرونده سایت‌های پنهانی، شامل افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم بیشتر از سطح توافق‌شده در برجام، همچنین مسئله نظارت بر سایت‌های اتمی از طریق راه‌اندازی مجدد دوربین‌های مراقبتی آژانس است.