زنان در پکتیا در اعتراض به بستن دبیرستان‌های دخترانه به خیابان‌ آمدند

بی بی سی
گزارش‌ها حاکیست که حکومت طالبان مدارس متوسطه دخترانه در پکتیا در جنوب شرق افغانستان را که به تقاضای مردم محلی بازگشایی شده بود، بسته است که با واکنش‌هایی روبرو شده است.

برای اولین بار زنان در این منطقه در اعتراض به بستن مدارس متوسطه دخترانه (دبیرستان‌) تظاهرات برپا کردند.

این در حالی است که ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان سه شنبه گذشته در یک مصاحبه گفت که از بازشدن مدارس دخترانه در پکتیا اطلاعی ندارد و بررسی می‌کند این کار به دستور چه کسی انجام شده است.

بنا به گزارش‌ها، پنج دبیرستان دخترانه بالاتر از کلاس ششم در برخی از مناطق ولایت پکتیا در جنوب‌ شرق افغانستان و پس از یک سال تاخیر بازگشایی شده بودند.

خالقیار احمدزی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در این ولایت به بی‌بی‌سی گفته بود که حکومت مرکزی در این مورد دستوری صادر نکرده اما این مدارس در پی «درخواست مردم محل و مدیران مدارس بازگشایی شده‌اند.»

گفته شده که این مدارس در شهر گردیز مرکز این ولایت و ولسوالی سمکنی فعال شده‌اند.

هفته گذشته، برخی از مردم محل نیز به بی بی سی گفتند که دختران در برخی از مناطق به مدارس بازگشته‌اند.

مردم محلی نگران بودند که حکومت طالبان دستوربستن این مدارس را بدهند، اتفاقی که افتاده است.

در حالی که طالبان دبیرستان‌های دخترانه را بسته است، سال گذشته دختران کمی از دبیرستان‌ها فارغ التحصیل شدند.

هنوز روشن نیست که طالبان اجازه شرکت دختران در کنکور سراسری دانشگاه‌های دولتی افغانستان را می‌دهد یا نه.

در برخی از ولایت‌های دیگر نیز مردم با همکاری مسئولان محلی برخی مدارس متوسطه دخترانه را بازگشایی کرده‌اند.

در پنج ولایت شمالی افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان با همکاری مسئولان محلی، دبیرستان‌های دخترانه هیچ گاهی بسته نشدند.

در اول حمل (فروردین) که آغاز سال تحصیلی در افغانستان است، بنا به قول‌هایی که مقام‌های طالبان در گفتگو با نمایندگان جامعه جهانی وعده داده بودند، انتظار می‌رفت که مدارس متوسطه دخترانه نیز بازگشایی شوند اما در روز آغاز سال تحصیلی طالبان دروازه‌های مکاتب‌ متوسطه (دبیرستان‌های) دخترانه را بستند.

تصمیم طالبان با مخالفت‌های گسترده‌ای داخلی و خارجی روبرو شده است اما این گروه در این تصمیم تجدیدنظر نکرده است.


بازتاب اولین تظاهرات زنان در پکتیا

ولایت پکتیا در جنوب شرق افغانستان در سرحد با مناطق قبایلی پاکستان و عمدتا پشتون نشین است، و تظاهرات زنان و دختران دانش آموز در این ولایت برای ادامه تحصیل را بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی به فال نیک گرفته و نشانه تغییر اجتماعی در بخش محافظه کار جامعه افغانستان دیده‎‌اند.

سحر نبی زاده، کاربر توییتر نیز نوشته است: «برای نخستین بار امروز در ولایت پکتیا زنان بخاطر بسته ماندن مکتب‌های دخترانه دست به راه پیمایی زدند. اما کجاست درک انسانی درمیان زمام داران طالب که به این خواست منطقی تمکین کنند.»

کیارنگ سادات، فعال اجتماعی نیز در فیسبوکش نوشته است: «دختران دانش آموز در شهر گردیز پکتیا، امروز بخاطر مسدود شدن درهای مکتب تظاهرات کردند. زنان و دختران را مهره بازی تان قرار ندهید، نه طالب و نه باج گیران طالب، جلو رشد، ترقی و مبارزات آنها را گرفته می‌توانند.»

حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان اخیرا بازهم از عالمان دین و متنفذین کشور و حکومت طالبان خواست که درهای دبیرستان‌های دخترانه با باز کند.

او در سری توییت‌هایی نوشته است: «از حکومت سرپرست اسلامی می‌خواهم درب مکاتب متوسطه و لیسهٔ دخترانه را در سراسر کشور بگشاید و زمینهٔ تعلیم و آموزش را برای اولاد وطن فراهم نماید تا با تکیه به بازوان توانمند ایشان همهٔ ما به ترقی و سعادت دست یابیم.»

رینا امیری، نماینده ویژه آمریکا در امور حقوق بشر و زنان در افغانستان اخیرا به مناسبت روز جهانی سوادآموزی در توییتر نوشت که «دختران افغان هنوز از دسترسی به آموزش منع شدند. هیچ کشور دیگری کودکان شان را از یادگرفتن منع نکرده است. رویای دختران افغان روزی است که به مدارس با برادرانشان بازگردند و سهم مثبت در آینده افغانستان داشته باشند.»